Nelijalkainen katraamme kotosalla on uudelleen muotoutunut kuluvan vuoden aikana. Hantta-rottweilerista jouduimme luopumaan oireilevan kintereen nivelrikon seurauksena keväällä. Hymy ja Leia muuttivat mummolaan helpottamaan luopumisen tuskaa, kun mummin molemmat whippet-vanhukset tulivat tiensä päähän viime talvena. Molemmat myös jäivät mummolaan asustamaan eli kanssamme asuvat enää whippet-veteraanit Finni (FI KVA-m Besties Fortuna) 11,5 v. ja Ronja (BH Besties Galatea) 8 v. sekä cane corso -narttu Pokka (Unico D-Fence), jolla on ikää vasta 10 kk sekä lauman uusi tulokas Daami (Tuulikellon Daamico), joka tuli täyttämään perheen miesten harrastustoiveita juoksupuolella.
 
Koirarintamalla tapahtuu talven aikana kehitystä lisääkin, jos pitkäaikaiset suunnitelmat vihdoin toteutuvat. Odottelemme innolla paria whippetpentuetta maailmalla ja toivottavasti jommasta kummasta kotiutuu meille aikanaan pieni whippetneito. Sen lisäksi meille tarjoutui mahdollisuus lainata aikuista urosta jalostukseen ensi vuoden aikana, joten tammikuussa toivotamme tervetulleeksi vieraaksi sulhasen Vapulle. Tarkempia tietoja herrasta kuvien kera myöhemmin... 
 
Vuoden ilonaiheet ovat tulleet maastokisoista Besties L-pentueen sisarusten hienoina tuloksina. Kuudesta koirasta jokainen on aloittanut kisauransa ja viidellä on jo vähintään se yksi SERTi näin ensimmäiseltä kisakaudelta, joten kasvattajana olen ollut pentueeseen enemmän kuin tyytyväinen. Sokerina pohjalla on Linnanneidon SMM-hopea ja Lakupekan nappaamat kaksi sertiä Virosta. Erityisesti tämän pentueen menestys on lämmittänyt mieltä, kun ensimmäistä kertaa oma kasvatti FI KVA-r Besties Columba löytyy sekä isän että emän taustalla sukutaulussa. Suurkiitos tuloksista kuuluu toki ensisijassa aktiivisille kasvattien omistajille!
 
Kotona asustelevat whippetit ovat Daamia lukuun ottamatta jo veteraaneja, joten paljon harrastusta ei enää siltä osin ole suunnitteilla, mutta jos nuo em. suunnitelmat toteutuvat, olisi tarkoitus käydä vähän enemmän näyttelyissä uuden tulokkaan kanssa ja samalla huokutella mukaan myös Besties-kasvatteja. Yhtään kisakoiraa ei meillä ole ensi kaudelle, joten kisoissa käydään vain turistina kasvatteja kannustamassa ja samalla antassa Daamille tuntumaa kisafiilikseen.
 
Kasvatustyö jatkuu ja ainakin kaksi pentuetta on suunnitteilla vuodelle 2010, kun vuonna 2009 ei saatu yrityksistä huolimatta aikaiseksi yhtään. Viime talvena käyty SuKoKa:n kasvattaja-akatemia antoi paljon uusia eväitä kasvatustyöhön ja toivottavasti tämä tulee näkymään myös seuraavissa pentueissa. Tarkoitus on sekä hyödyntää omia kasvatteja jatkossa, että hakea selkeästi uutta materiaalia maailmalta.
  
Erityisen mukavaa on ollut tänä vuonna olla "mummona", kun kaksi Besties-narttua on saanut pentueen uudelle kasvattajalle (kennel Luminuolen ja Milfaro´s). Todella tyytyväinen olen myös siihen, että kumpikin aloitteleva kasvattaja on nähnyt paljon vaivaa pentueidensa eteen ja etsinyt sopivaa sulhasta ulkomailta asti.
 
Hedelmällistä kasvattajayhteistyötä ja vertaistukea ihan erityyppisen rodun kasvattajalta sai alkunsa kasvattaja-akatemian puitteissa, kun sain tutoriksi Sanna Vakkilaisen (kennel Remarkabull bullmastiffit). Vuoden aikana olemme yhdessä pohtineet toistemme jalostuskoiria ja käyneet läpi tulevia yhdistelmiä. On ollut antoisaa ja haasteellista esitellä perusteluiden kera omat suunnitelmansa kanssakasvattajalle, joka niitä sitten kriittisesti arvioi ja antaa suoraa palautetta. Ensi kesänä on vuorossa kasvattaja-akatemian kutsunäyttely, jossa jokainen viime talvena akatemian suorittanut saa esittää yhden akatemian aikana tai sen jälkeen syntyneen kasvattinsa, jotka sitten kilpailevat keskenään. Valitetttavasti yhtään Besties-pentuetta ei tuona aika syntynyt, joten olen mukana vain kehän laidalla kavereita kannustamassa.

Uusi kokemus oli tyttäremme Nillan ensiesiintyminen kehässä, kun hän esitti Finnin kesän erikoisnäyttelyssä varsin mallikkaasti. Tarkoitus olisi tänä vuonna jatkaa esittämistä junior handler -kehissä, joten eiköhän meillä tulevina vuosina ole yksi handleri omastakin takaa.

Vuoden ikävimmät tapahtumat olivat suru-uutiset kolmen kasvatin äkillisestä kuolemasta onnettomuuden/tapaturman seurauksena. Kaksi näistä jäi auton alle kohtalokkain seurauksin, ja yksi satutti jalkansa niin pahasti, että jouduttiin lopulta päästämään sateenkaarisillalle enempien kärsimysten välttämiseksi. Myös pienempiä vahinkoja, tassuvammoja lähinnä, on sattunut kuluvana vuonna yllättävän monelle, joten mollivoittoisin tunnelmin on usean kasvatin tämä harrastusvuosi vietetty.
 
Pettymys on ollut myös L-pentueen sijoituskoiralta löytynyt sydämen sivuääni, joka ei eläinlääkärin mukaan onneksi tule itse koiraa vaivaamaan, mutta toki harmittaa niin kasvattajaa kuin koiran omistajaakin.

Kiitos kaikille kasvatinomistajille kasvattien hyvästä hoidosta, aktiivisuudesta harrastusrintamalla ja tsemppiä ensi vuoden koitoksiin!