Daamilla (Tuulikellon Daamico) löytyi yllättäen rutiinitarkastuksen yhteydessä sydämestä keskivoimakas sivuääni, jota lähdimme tarkemmin tutkimaan ultraäänellä erikoiseläinlääkäri Seppo Lambergin toimesta.

Ja tutkimuksessa löytyi sivuääni: systolinen 2/6 vasemmalta ja 1/6 oikealta. Ultraäänessä osoitetaan mitraaliläppävuoto ja pienempi vuoto trikuspidaaliläpässä. Dilatoivaa kardiomyopatiaa ei osoiteta, eikä sydämen vajaatoimintaan viittaavia löydöksiä.

Virallinen sydäntutkimus (Seppo Lamberg): "Daami-koiran sydämessä todetaan lieväasteinen vasemman puolen laajentuma. Sydämen seinämäpaksuudet ja supistuvuus on normaalit. Sydänlihaksen vajaatoimintaa ei todeta. Dopplertutkimuksessa osoitetaan vuoto molemmissa eteiskammioläpissä. Aortan virtausnopeus on raja-alueella, mutta tällä mittauksella ahtaumaa ei voida osoittaa. Sydämen vajaatoiminnalle tyypillisiä oireta ovat yskä, hengenahdistus, yölevottomuus ja rasituksensiedon lasku. Oireeton koira ei tarvitse lääkehoitoa. Aiheuttajana kyseeseen voi tulla piilossa ollut synnynnäinen sydänsairaus tai sydänläppien tulehduksen aiheuttama vaurio. Kontrollitutkimusta suositan 12 kk:n välein."

Samassa paikassa edellisenä päivänä tutkittiin Daamin sisko Tuulikellon Dinaco, jonka lausunnon voi lukea Dinan omasta blogista.

Tässä vaiheessa Daami ei ole osoittanut mitään edellä mainituista oireista, joten elämää jatketaan vanhaan malliin normaalisti liikkuen ja myös pientä maastokisaamista on suunnitelmissa niin kauan kuin oireita ei näy. Vuoden ikäistä koiraa ei ole tarkoitus laittaa naftaliiniin varmuuden vuoksi vaan elää päivä kerrallaan ja katsoa mitä tuleman pitää. Todella iso pettymyshän tämä oli, kun Daamin varalle oli vaikka millaisia suunnitelmia niin harrastus- kuin mahdollisesti jalostusmielessäkin. Onneksi koira itse elää autuaan tietämättä näistä murheista...

 

Pentulaatikossa otetaan näin rennosti ja loppuviikosta odotellaan jo pentujen silmien avautumista!